Maison

Strandpaviljoen van de toekomst

Energieneutraal en circulair bouwen
Strandpaviljoen van de toekomst
Verkenning

Voor het ontwerp van het strandpaviljoen van de toekomst hebben wij ons afgevraagd wat het woord strand voor ons betekend. Wat doet het strand met ons en hoe gebruiken wij het? Het is duidelijk dat de belevenis en het gebruik van het strand in elke fase van onze leven varieert. Als kind, tiener en volwassenen gebruiken wij het strand op een andere wijze. Maar de associatie met het strand blijft hetzelfde; rust, plezier, gezelligheid, nieuwsgierigheid en vrijheid. Deze associaties liggen ten grondslag voor ons ontwerp.

Wat kenmerkend voor de meeste paviljoenen is dat het meestal eenlaagse gebouwen zijn. Hierdoor zijn ze van een afstand minder zichtbaar en moeilijk waar te nemen. In de toekomst denken wij dat dit anders kan.

Hotels en villa’s aan het strand zijn vaak architectonische hoogstandjes. Wij vroegen ons af waarom wij dat niet terug zien bij de paviljoens. Wat ons betreft moet het paviljoen van de toekomst ook dezelfde aandacht krijgen.

Ontwerp

Met het ontwerp hebben wij afstand genomen van alle dogma’s m.b.t. strandpaviljoenen. In onze visie is het paviljoen van de toekomst een meerlaagse gebouw en wordt de hoogte gebruikt. I.p.v. de functies horizontaal te positioneren hebben wij de functies verticaal -gestapeld- positioneert. Hiermee wordt de routing in het gebouw voor de gebruikers ook duidelijker. Elk verdieping heeft dezelfde kern met de lift, trappen, natte ruimtes en technische ruimtes. Het programma van het gebouw hebben wij aangevuld met een rooftopbar. Deze is zowel met de lift, trappen en de hellingbaan welke het gebouw omringd toegankelijk. Het gebouw, de exhibities in het gebouw en het strand wordt via de hellingbaan op een bijzondere wijze waargenomen. De hellingbaan voegt het gebouw iets speels, avontuurlijks toe. De rooftopbar vormt een perfecte gelegenheid om op hoogte en in stijl van het strand te genieten.

De tentoonstellingen kunnen -indien gewenst- ook via de hellingbaan aan het publiek getoond worden. Op deze wijze wordt de interactie met de bezoekers vergroot.

De vorm van het gebouw is geïnspireerd op de rivierboten aan de rivier Mississippi. De ellips vorm van het gebouw is niet alleen gekozen vanwege esthetische overwegingen. Naast de prachtige uitstraling zorgt de vorm ervoor, dat de zware winden aan de kust de gevels aanzienlijk minder zullen belasten. Het gebruik van veel glas in de gevels zorgt voor transparantie en een prachtig uitzicht vanuit het gebouw.

Heeft u meer vragen over het ontwerp? Of bent u opzoek naar een ervaren architect voor uw nieuwe paviljoen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Date: