Maison

Utrecht Centraal Station

3d en 2d uitwerking
Home  /  Architectuur  /  Projects  /  Utiliteitsbouw  /  Utrecht Centraal Station
Utrecht Centraal Station 3d uitwerking dak

De nieuwbouw van Utrecht Centraal Station is in imposante gebouw met een nog imposantere dak. In opdracht van Hafkon BV hebben wij de engineering van het dak van de nieuwbouw van Utrecht Centraal Station uitgevoerd. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam. De artist impressies op onze website zijn afkomstig van de website van de architect van het stationsgebouw.

Onze opdracht was het maken van het dakoverzicht tekening – in 3d en 2d- van de aluminium felsbanen en de bijhorende bouwkundige details t.b.v. de uitvoering van het gebouw. Het project is inmiddels afgerond.

“ARCHITECTUUR

Dagelijks passeren in 2025 zo’n 360.000 mensen Utrecht Centraal. Om dit aantal bezoekers en reizigers te kunnen verwelkomen is een nieuw geïntegreerde stationscomplex gebouwd, dat kan omgaan met de logistiek van treinen, trams en bussen.

Groots
Het stationsgebouw staat vrij, groot en uitnodigend over de sporen heen. Markant en met een no-nonsense structuur. Met duidelijke toegangen naar de sporen, het busstation, taxi’s en trams, alsook naar de fietsenstallingen.

Pleinen
Zowel aan Jaarbeurszijde (de toegang bij het stadskantoor) als aan centrumzijde (Hoog Catharijne) bereiken reizigers het station via een voorplein. De aansluiting met winkelcentrum Hoog Catharijne zal in de toekomst via twee paralelle west-oost routes gebeuren. Hiervoor steken bezoekers het verhoogde voorplein over. Hieronder bevindt zich de fietsenstalling.

Golven
Architect Benthem Crouwel heeft het station een opvallend golvend dak gegeven. Daarnaast beschikt het station over een hoge glazen gevel. Vanuit het station is er daardoor uitzicht op de sporen. Het interieur heeft een vleugje klasse gekregen, maar de aandacht en kleur in het station komt van de bezoekers, reizigers en hun bezigheden. De royale entrees bieden hen een hartelijk welkom.”

Bron: Website NS

Date: