Maison

Tramstraat startersappartementen

Modern architectuur in Den Haag
Home  /  Architectuur  /  Woningbouw  /  Tramstraat startersappartementen

Tramstraat startersappartementen

Het bouwinitiatief is ontstaan vanwege de ontwikkeling van 6 woningen aan de Arnold Spoelplein nr. 80. Deze woningen worden binnen het bestaande gebouw gerealiseerd. Het voormalig fietsparkeerterrein achter het gebouw, welke door het buurthuis werd gebruikt heeft met de nieuwe ontwikkeling zijn functie verloren. De noodzaak van een nieuwe invulling op de locatie was hiermee ontstaan. Hierdoor heeft de opdrachtgever besloten om het lege terrein te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwbouwappartementen voor de starters op de woonmarkt. In de omgeving is er veel behoefte aan kleinere appartementen voor deze segment.

Het bebouwen van het leegkomend terrein zorgt ervoor dat het gat in het straatbeeld aan de Tramstraat wordt gedicht. In de huidige situatie is er een ongedefinieerd gat tussen de bestaande bebouwing op de kavel en de bebouwing op huisnummer 37 aan de Tramstraat. Met het nieuwe ontwerp wordt de leegte op een zorgvuldige, architectonisch verantwoorde wijze aangevuld.

Ontwerp

Het ontwerp biedt de mogelijkheid tot de realisatie van 6 woningen op het voormalig fietsparkeerterrein. De nieuwe bebouwing bestaat uit 4 lagen en wordt ontsloten via de Tramstraat. Op de eerste drie lagen worden de appartementen gerealiseerd. Op de 3e verdieping wordt de gemeenschappelijke bergruimte in de vorm van een dakopbouw gerealiseerd. De gemeenschappelijke buitenruimte voor 4 van de woningen bevindt zich ook op deze verdieping. De woningen op de begane grond hebben een tuin als buitenruimte. De bebouwing volgt op de overige gevels de contouren van de erfgrens van de kavel.

De zijgevels hebben geen openingen. Het daglicht komt via de grote openingen in de voor- en achtergevel in de woningen. Op deze gevels is een combinatie gemaakt van horizontale en verticale geleiding en diepe neggen. Dit zorgt voor een krachtig ritmiek in de gevel. De schaal van de openingen in de gevel sluiten goed aan bij de bestaande -belending- gebouwen. De gevelafwerking en de kleur is daarentegen contrasterend met zijn omgeving. De naadloze afwerking van stucwerk en de serene, pure kleur wit is gebruikt om het gebouw en de omgeving meer karakter en levendigheid te geven.

Heeft u ook een woningbouwopgave en zoekt u een ervaren architect? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Date: